Konzulat se najbrž ne bo preselil v palačo nad lekarno

Vse manj verjetno je, da se bo italijanski konzulat v prihodnje preselil v palačo Pizzarello-Palma nad Obalnimi lekarnami.

Vse bolj kaže, da se italijanski konzulat morda le ne bo preselil v palačo Pizzarello-Palma nad Obalnimi lekarnami na vogalu Titovega trga v središču Kopra. Konzulka Iva Palmieri si je v zadnjem času ogledala tudi nekatere druge poslovne prostore v mestu, med drugim palačo Tarsia v Ulici OF.

KOPER > Po naših informacijah se zapleta pri nekaterih členih kupoprodajne pogodbe za stavbo nad lekarno. Slišati je celo, da sta se menda obe strani že nekoliko “ohladili”, zaradi česar naj bi nepremičninski posel padel v vodo.

Lastnika 450 kvadratnih metrov velike palače iz 18. stoletja ob stiku Kidričeve in Verdijeve ulice sta zakonca iz piranske občine, ki pa se ne želita javno izpostavljati. “Razplet bo znan v kratkem,” sta redkobesedna.

Nekoliko jasnejšo sliko dobimo pri odvetniku Igorju Ceku, ki zastopa konzulat. Po njegovih besedah bo odločitev za nakup padla v prihodnjih dneh. “Konzulka vztraja pri pogodbi, v kateri pa nasprotna stran oporeka členu o jamstvu glede namembnosti prostorov. Če pri tem ne bodo uspeli najti skupnega jezika, do sklenitve pogodbe najverjetneje ne bo prišlo,” ugiba Cek.

Italijanski konzulat sicer že od leta 1957 domuje v palači Vianello ob vznožju Belvederja. Spomnimo, da so v konzulatu ocenili, da je 4845 evrov, kolikor koprska občina po novem zahteva za plačilo najemnine, zanje ekonomsko neupravičen znesek, zaradi česar so se odločili iskati drugo, finančno ugodnejšo rešitev. Menda imajo na voljo dober milijon evrov za nakup novih prostorov. Iz nekaterih virov je medtem prišla še informacija, da bi, v kolikor pride do nakupa palače nad lekarno, del tamkajšnjih prostorov namenili italijanski skupnosti.

Sicer pa smo v koprski občin še izvedeli, da je italijanski konzulat prosil za podaljšanje najemnega razmerja za sedanjo lokacijo v palači Vianello do konca leta.

Vir: Primorske novice