Delavci IPS s tožbo proti Luki?

Delavci IPS med stavko v Luki Koper pred šestimi leti Foto: Tomaž Primožič/Fpa

Odločba delovne inšpekcije o tem, da je Luka Koper prek podjetja Encon nezakonito najemala delovno silo, čaka na obravnavo na upravnem sodišču, saj je pritožba Luke na drugi stopnji padla. Igor Cek, odvetnik Encona pravi, da nekdanji delavci tega podjetja razmišljajo o tožbi proti Luki za zaposlitev. Inšpektorji medtem preučujejo tudi sodelovanje Luke z drugimi izvajalci pristaniških storitev.
 KOPER, LJUBLJANA > “Če bo Luka morala prekiniti sodelovanje z izvajalci pristaniških storitev (IPS), se bodo njeni stroški bistveno zvišali, kar bo katastrofalno za njeno poslovanje,” komentira odvetnik Encona Igor Cek. Delovna inšpekcija je v primeru sodelovanja Luke Koper in podjetja Encon ugotovila, da ne gre za najem storitev - kot trdijo v Luki -, pač pa za najem delovne sile na nezakonit način. Če bi namreč Luka najemala delovno silo zakonito, meni inšpekcija, bi to morala početi prek registriranih kadrovskih agencij. To pa bi pomenilo, da bi za te delavce veljali enaki pogoji kot za njene zaposlene. V Luki Koper, ki jo vodi Drago Matić, so z Enconom sicer prekinili sodelovanje še pred izdajo odločbe, torej ko je inšpekcijski postopek še potekal.

“Tako kot je Luka Koper sodelovala z Enconom, sodeluje tudi z drugimi podjetji IPS,” trdi odvetnik. Kot izpostavi, nekateri izmed 30 nekdanjih Enconovih delavcev zdaj razmišljajo o vložitvi tožbe proti Luki za zaposlitev. Podjetje Encon po Cekovih informacijah začasno miruje, spremenilo se je tudi lastništvo: namesto Marka Matahlije je njegov novi lastnik Mefail Amidan.

“Delavci nimamo pravic”


Čeprav so v Luki Koper izvedli že številne ukrepe, ki naj bi vnesli red v sodelovanje z IPS, pričevanja delavcev kažejo, da v pristanišču še naprej deluje sistem izkoriščanja. “Tisti, ki delamo v Luki prek IPS, nimamo nobenih pravic. Iz dneva v dan izvemo, kdaj delamo in koliko. Dopusta nimamo plačanega, ker naj bi bilo to vključeno v urno postavko, čeprav je formalno na plačilni listi prikazan.Del plače dobimo nakazane, del pa na roke,” našteva. Ne glede na to, da v Luki Koper poudarjajo, da poostreno nadzorujejo, kdo vstopa in izstopa v pristanišče, s čimer naj bi preprečevali prekomerno delo delavcev, naš sogovornik odločno vztraja, da je decembra oddelal 240 ur, kar je precej več kot je z zakonom dovoljeno.

Na odnos Luke Koper do delavcev po njegovih besedah kaže tudi to, da, denimo, na avtomobilskem terminalu sploh nimajo stranišč in malo potrebo opravijo kar med avtomobili. V Luki na to odgovarjajo, da imajo v pristanišču 20 mobilnih stranišč, ta pa so tudi v upravni stavbi, pred katero se zbirajo vozniki avtomobilov. Tako naj bi se po njihovem mnenju izjave našega sogovornika nanašale na osamljen primer in ne na redno prakso.

V Luki Koper ves čas zagotavljajo, da prek podjetij IPS ne najemajo delovne sile, pač pa imajo sklenjene pogodbe z zunanjimi podjetji, ki družbi zagotavljajo opravljanje nekaterih pristaniških storitev. “To pomeni, da imajo ta podjetja na voljo usposobljeno in kvalificirano delovno silo za samostojno izvajanje pristaniških storitev,” navaja Sebastjan Šik, vodja področja odnosov z javnostjo v Luki Koper.

Kot še pove, so trenutno poleg številnih nadzornih ukrepov poskusno uvedli tudi elektronski sistem najav. To pomeni, da IPS po elektronski pošti dnevno pošiljajo poimensko najavo vstopov v pristanišče, kar služi kot dodaten nadzor, saj nenapovedane osebe nimajo vstopa v pristanišče. Te evidence so tudi v pomoč delovni inšpekciji.

Luka: sodelujemo z inšpekcijo


“Edino delovna inšpekcija lahko kaznuje kršitelje, mi pa poskušamo z opisanimi ukrepi IPS podjetja prisiliti k spoštovanju delovno-pravne zakonodaje, saj je to tudi v interesu Luke Koper. S tem v prvi vrsti skrbimo za večjo varnost v pristanišču. V primeru ugotovljenih in kontinuiranih kršitev lahko sledi prekinitev pogodbe o sodelovanju z IPS podjetjem oziroma odvzem dovolilnice za vstop v pristanišče v primeru individualnih kršitev, kar se je že zgodilo,” sklene.

Na inšpektoratu za delo ob tem poudarjajo, da so v skladu s kadrovskimi zmožnostmi na območju Luke Koper redno prisotni. “Tam opravlja delo večje število delodajalcev in delavcev, zato vodimo tudi več inšpekcijskih postopkov,” pojasnjujejo.

Vir: Primorske Novice