Bivši direktor letovišča toži Hotele Metropol

Aleksander Volaš (desno) je prepričan, da ga v Hotelih Metropol ne bi smeli odsloviti, zato zahteva plače za nazaj in odškodnino. Foto: Sonja Ribolica

Nekdanji direktor letovišča Metropol Aleksander Volaš toži bivše delodajalce, Hotele Metropol. Prepričan je, da ga februarja letos ne bi smeli odsloviti. Zahteva vrnitev na staro delovno mesto oziroma plače in odškodnino, ki mu po njegovem mnenju pripadajo. Za Hotele Metropol je to nesprejemljivo. Proti Volašu so nedavno vložili tudi kazensko ovadbo. Na koprskem delovnem sodišču je tik pred epilogom pravda, v kateri sta na nasprotnih straneh Aleksander Volaš in družba Hoteli Metropol. Volaš toži nekdanje delodajalce in dokazuje, da je bil v rednem delovnem razmerju.

Vrnitev v službo ali plače in odškodnina


Ko je februarja lani začel delati v Hotelih Metropol, je en teden delal brez pogodbe. Šele zatem je dobil pogodbo za določen čas, za eno leto, ki mu je ob izteku niso obnovili. “Lani je teden dni delal brez vsakršne pogodbe, te nezakonitosti ni mogla popraviti niti pogodba za določen čas, ki jo je podpisal kasneje. Zaradi tega je bil v delovnem razmerju za nedoločen čas in februarja so ga neutemeljeno odslovili,” pravi Volašev zastopnik Igor Cek. Volaš zato zahteva vrnitev na delovno mesto oziroma izplačilo vseh plač in odškodnine.

“Najraje bi pozabil na to leto. Veste, kaj vse sem doživljal ... ” je potožil Volaš in dodal, da je nekdanjim delodajalcem sprva predlagal poravnavo. “Predlagal sem znesek, ki je bil primeren moji tedanji plači, a niso pristali,” je povedal Volaš, ki je avgusta našel novo službo.

Za nekdanje delodajalce je Volaševa tožba neutemeljena. “Z njim smo podpisali pogodbo za eno leto. Po izteku je nismo obnovili, ker nismo bili zadovoljni z njegovim delom,” je na sodišču povedal Dino Hrelja, direktor Hotelov Metropol. Za teden, ko je Volaš delal brez pogodbe, je Hrelja potrdil, da so mu naročili, naj se loti priprav na primopredajo hotelov; hrvaški hotelirji, Liburnia oziroma njeni Hoteli Cavtat, so namreč Hotele Metropol v tistem času kupili od Hotelov Bernardin. “Volaša nihče ni nadziral, kaj je tedaj delal. In nikoli ni zahteval plačila za to obdobje,” je še povedal Hrelja. Na sodišču se je izkazalo, da obstaja več pogodb o zaposlitvi Volaša. Kaže, da so vsaj tri; dve, z različnim datumom, je podpisal Giorgio Cadum, za eno pa Hrelja pravi, da jo je verjetno podpisal on.

Za kazensko ovadbo zvedeli na sodišču


Hrelja je tudi razložil, zakaj Volaševa vrnitev na staro delovno mesto ni več mogoča. Je namreč zasedeno, z delom nove direktorice so zelo zadovoljni, medtem ko z Volaševim niso bili. Stroški so poleteli visoko, gostje so se pritoževali, nobenega nadzora ni bilo, je še našteval Hrelja in poskrbel še za presenečenje. “Proti Volašu smo vložili kazensko ovadbo zaradi suma storitve več kaznivih dejanj. Iz družbe je odnesel poslovno dokumentacijo, vsebuje tudi osebne podatke,” je povedal Hrelja. Volaš in njegov zastopnik sta bila začudena. “Prvič slišimo za to ovadbo. To je pritisk, samo manever Hotelov Metropol, da Volaš v tem postopku ne bi smel uporabiti listin, ki mu gredo v korist,” je opozoril Volašev zastopnik. Zastopnica Hotelov Metropol pa je zavrnila očitke, da gre za pritisk: “Gre za dovoljena pravna sredstva,” je menila.

Z zaslišanjem še nekaterih prič se je končala glavna obravnava. Sodba bo izšla pisna.

Vir: Primorske Novice