Konzulat zapušča palačo, a ostaja v Kopru

Italijanski konzulat se bo izselil iz palače Vianello ob vznožju koprskega Belvederja, kjer domuje že od leta 1957. Foto: Nataša Hlaj

Odločitev je padla: italijanski konzulat se bo izselil iz palače Vianello ob vznožju koprskega Belvederja, kjer domuje že od leta 1957. V konzulatu so namreč ocenili, da je 4845 evrov, kolikor koprska občina zahteva za plačilo najemnine, previsok znesek. Smo pa ob tem izvedeli, da sedež konzulata vseeno ostaja v Kopru, vendar nove lokacije še ne razkrivajo.
 KOPER > V koprski občinski upravi pojasnjujejo le, da so najemnino določili na podlagi cenitve sodnega cenilca in znaša 4845 evrov na mesec. Pravijo, da so pred dnevi prejeli elektronsko sporočilo odvetniške družbe, ki zastopa generalni italijanski konzulat, iz katere izhaja, da najemnik išče novo lokacijo, do takrat pa konzulat ostaja v zdajšnjih prostorih.

“Ne, v ozadju ni kakšnih sporov z občino,” zagotavlja odvetnik Igor Cek, ki zastopa italijanski konzulat. “Gre zgolj zato, da je predlagana višina najemnine za konzulat ekonomsko neupravičena, zaradi česar so se odločili iskati drugo, finančno ugodnejšo rešitev,” še dodaja Cek. Potrjuje, da konzulat ostaja v Kopru, vendar natančne lokacije za zdaj ne nameravajo oznaniti, ker še niso dorekli vseh podrobnosti. Prav tako še ni znan datum selitve. Izjavo konzulke Ive Palmieri včeraj nismo mogli dobiti, ker je službeno odsotna.

Italijanski konzulat v Kopru je v palači Vianello domoval od leta 1957.

V italijanskem veleposlaništvu v Ljubljani na to temo ne želijo dajati dodatnih izjav. Pravijo, da so svoje stališče predstavili že v sporočilu, ki so ga medijem poslali novembra lani. Takrat so zapisali, da budno spremljajo dogajanje in zanikali nekatere informacije, ki so se pojavile v javnosti - med drugim so zatrdili, da konzulatu nihče ni grozil z nasilno izselitvijo iz stavbe, prav tako so demantirali opazko, kako naj bi veleposlanik Paolo Trichilo ob neki priložnosti zaman čakal na sedežu koprske občine, ker naj ga župan ne bi sprejel. So pa v sporočilu še potrdili, da v veleposlaništvu tehtajo tudi druge konkretne različice bodisi najema bodisi nakupa objekta, kamor bi se preselil konzulat.

Predsednik Italijanske unije Maurizio Tremul pravi, da konzulat daje svojevrsten ugled Kopru, ne nazadnje ima tudi svojo zgodovinsko vlogo in strateško lokacijo blizu Italije. “Prav bi bilo, da ostane v mestu,” meni. V koprski občini so v preteklosti večkrat zagotovili, da italijanskemu konzulatu ne želijo odvzeti prostorov, da pa je bilo treba stavbo na novo ovrednotiti in ob poteku najemne pogodbe na novo opredeliti medsebojna razmerja. Lani poleti je uradni cenilec, ki ga je naročila občina, ocenil, da je palača Vianello, ki meri nekaj manj kot 400 kvadratnih metrov, vredna 1,5 milijona evrov.

Spomnimo, da je konzulat prvotno plačeval 2262 evrov za palačo, nato pa “le” še 1583 evrov na mesec, saj je župan pred kakšnim letom podpisal sklep, s katerim so najemnikom lokalov v mestnem središču znižali zneske, ki so jih plačevali za uporabo občinskih prostorov.

Vir: Primorske Novice