Nad pristaniško “gazdo” so se zgrnili temni oblaki

Večina delavcev v koprskem pristanišču dela prek podizvajalcev Luke Koper, svoje šefe pa imenujejo “gazde”. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

“Drži, prišlo je do prekinitve pogodbe, a razlog ni naveden,” je odvetnik Igor Cek potrdil neuradno informacijo, da je njegov varovanec Nedeljko Marušić ostal brez posla v Luki Koper, kjer je bil 20 let izvajalec pristaniški storitev (IPS). Luka je sicer v preteklosti z enim od njegovih podjetij že prekinila pogodbo.
“Luka Koper ima pravico prekiniti pogodbo brez navedbe razloga. Prejeli smo samo en stavek. Zdaj bomo zadevo preučili in razmislili o tem, kako se bomo odzvali,” je pojasnil Igor Cek, ki zastopa Nedeljka Marušića; ta je eden izmed podizvajalcev Luke Koper, tako imenovani izvajalec pristaniških storitev (IPS), ki jih delavci v pristanišču imenujejo kar “gazde”. Cek je še povedal, da gre za hud udarec podjetju.

Kazenski postopek in izguba posla


Marušić je sicer tudi eden od soobtoženih v kazenskem postopku zaradi izsiljevanja in oderuških obresti posojil podjetjem v koprskem pristanišču, ki poteka na novogoriškem sodišču. Glavni obtoženi v zadevi je Radenko Vasić, obtožnica pa bremeni tudi notarja Polko Bošković in Gregorja Mesarja.

Posel z Luko sta sredi prejšnjega tedna po besedah Marušićevega odvetnika Ceka izgubili podjetji Meol in Encon. Čeprav imata obe podjetji isti naslov - Koprska ulica 94 v Ljubljani, je uradno z Marušićem povezano le podjetje Meol. Slednje je lani poslovalo z 1,56 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje in slabih 12.000 evrov čistega dobička. Encon, katerega lastnik je Marko Matahlija, pa je imel lani dobrih 730.000 evrov čistih prihodkov od prodaje in več kot 10.000 evrov čistega dobička. Marušić je bil tudi lastnik podjetja Nedjo, ki je v preteklosti prav tako opravljalo podizvajalske storitve za Luko, a je posel prav tako izgubilo.

Enak naslov kot prej navedeni podjetji pa ima še Alatran, ki po nekaterih informacijah, teh nismo uspeli preveriti, prav tako ne dela več za Luko Koper. Podjetje, ki je v lasti Shebrita Latifoskega je po statistiki Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) med desetimi največjimi družbami po prihodkih v dejavnosti pretovarjanja. Lani je družba poslovala s slabim milijonom evrov čistih prihodkov od prodaje in dobrimi 9000 evri čistega dobička.

Luka molči, inšpekcija na delu


V Luki Koper so bili včeraj skopi z informacijami na to temo. “Sodelujemo z različnimi izvajalci pristaniških storitev. Pri tem zasledujemo tako raven kvalitete opravljanja storitev, kakor tudi zagotavljanje etičnih standardov, spoštovanja zakonodaje in podobno. Na podlagi teh okoliščin se tudi odločamo, s katerim izvajalcem pristaniških storitev bomo prekinili sodelovanje. Skladno s poslovno prakso pa posameznih primerov ne moremo komentirati,” je v odgovor na naša vprašanja o prekinitvi pogodbe z Marušićem zapisal vodja službe za stike z javnostmi v Luki Koper Sebastjan Šik.

Obrnili smo se tudi na inšpektorat za delo, kjer so v preteklih mesecih opravili poostren nadzor tako nad Luko Koper, kot nad njenimi podizvajalci, a so postopki še v teku. Aktivnosti so sledile pozivu predsednika vlade Mira Cerarja, ki je po delavski blokadi pristanišča v začetku julija pozval računsko sodišče in vse inšpekcije naj gredo v Luko in preverijo poslovanje. Predsednik uprave Luke Koper Drago Matić je ob tem napovedal, da če bi inšpektorji pri katerem od IPS ugotovili nepravilnosti, bodo ukrepali, tako kot so že tudi v preteklosti, ko so prekinili in odpovedovali pogodbe z nekaterimi IPS.

Vir: Primorske Novice