Bo bolnišnica vrnila 100.000 evrov?

Direktor izolske bolnišnice Jani Dernič napoveduje pritožbo na odločitev delovnega sodišča

Splošna bolnišnica Izola mora prvemu od sicer 14 zdravnikov, ki so jo tožili zaradi enostranskega znižanja plač, vrniti približno 4200 evrov bruto razlike v plači ter poravnati zamudne obresti in stroške postopka. Tako je odločilo delovno sodišče. Sodba še ni pravnomočna, prvi mož izolske bolnišnice Jani Dernič pa že napoveduje, da se bodo pritožili.

KOPER > Lani poleti je vodstvo izolske bolnišnice preverjalo, ali nekateri zdravniki specialisti izpolnjujejo pogoje za uvrstitev na delovna mesta s posebnimi pogoji za delo (PPD1), torej ali opravljajo operativne posege vsaj 13 ur na teden. Tiste, ki niso dosegali tega praga, so pozvali, naj podpišejo nove pogodbe. Zdravniki jih niso podpisali, direktor bolnišnice Jani Dernič pa jim je izdal odločbe, s katerimi jih je razporedil na druga delovna mesta in v nižje plačne razrede. Plače, ki so jih dobili za lanski oktober, so bile tako že nižje.

Samovolja in nepravilnosti

“O tem, da gre za samovoljno in nezakonito potezo direktorja, smo obvestili tudi svet zavoda in celo ministra Tomaža Gantarja, misleč, da bodo direktorja skušali prepričati, naj ne vztraja pri tem. A se nihče ni odzval. Škoda, marsikateri strošek bi si prihranili,” pojasnjuje odvetnik zdravnikov Igor Cek. Skupina 14 zdravnikov je tako vložila tožbe, sodišče je po letu dni odločilo v prid (prvega) tožnika. Odpravilo je odločbo o spremembi plačnega razreda in bolnišnici naložilo plačilo premalo izplačanih plač. Sodišče se je odločilo, da je tožba vzorčna; če se izolska bolnišnica ne bi pritožila, bi sodišče ugodilo še preostalim 13 zdravnikom, le zneski bi bili pri vsakem tožniku drugačni. Če bo sodba postala pravnomočna, bo izolska bolnišnica morala skupaj z zamudnimi obrestmi in s stroški postopka za vse skupaj plačati približno 100.000 evrov. “Razsodba ni presenetljiva. V postopku, ki ga je vodil direktor, mrgoli kup nepravilnosti. Zdravnikom niso nikoli odpovedali starih pogodb, nove pa niso veljavne, saj jih zdravniki niso podpisali,” še pravi Cek.

Bolnišnica se bo pritožila

Prvi mož izolske bolnišnice je potrdil, da se bodo pritožili. “Ne gre za spremembo plačnih razredov. Skladno z navodili smo preverjali ustreznost razvrstitve posameznih zdravnikov na delovna mesta s posebnimi pogoji za delo. Zato se bomo pritožili,” napoveduje Jani Dernič.

Vir: Primorske novice/Objavljeno dne 8.10.2013