Človek, ki je umrl v delovni nesreči, je bil 49-letni Makedonec T.D., oče mladoletne hčerke in sina


Potem ko je nova luška uprava poskušala vročiti Mladenu Jovičiću odpoved delovnega razmerja zaradi vpletenosti v tragično smrt IPS delavca, se je javnost razdelila na tiste, ki na ves glas 'kričijo' "Vsi mi smo Mladen" in v dejanju nove luške uprave vidijo politično zaroto in napad na sindikate, drugi pa sicer bolj po tiho opozarjajo na dejstvo, da je v delovni nesreči umrl človek, ki ima ime, priimek, družino. Na njega in na njegovo družino so pozabili vsi.

Poskušali smo stopiti v stik z ženo tragično preminulega delavca. Govorili smo z odvetnikom družine pokojnega, za katerega vsi mediji navajajo, da je bil Bolgar. To ne drži. IPS delavec, ki je v Luki delal kot zaposlen v podjetju Konteso d.o.o., o katerem smo na Regionalu tudi že obširno poročali, je bil makedonski državljan iz mesta Radoviš, ki se nahaja na jugovzhodu Makedonije.

Odpravil se je v Slovenijo, prek Bolgarije – od tod mogoče zmotne navedbe o državljanstvu pokojnega - z namenom, da se zaposli v Luki Koper. Zaradi IPS sistema je v Luki delal kot tisoč drugih delavcev pri tako imenovanih "gazdah". T.D. (imena in priimka ne bomo razkrili) je v Koper pripeljal tudi družino. Ženo, sina in mladoletno hčerko.


Odvetnik Cek čaka na zaključek policijske preiskave


Tisti dan, kot je v poročilu zapisal dr. Janez Požar, naj bi mu bilo povedano s strani signalista, ki bi moral usmerjati delo žerjavista, da ga vsaj še dve uri ne bodo potrebovali, zato lahko počiva oziroma za ta čas zapusti ladjo.
"To je absurd," nam je pojasnil odvetnik žene pokojnega T.D. Igor Cek. "Vsem je jasno, da delavec ne bi šel v štivo ladje, če bi mu kdorkoli povedal, da je dve uri prost. Ampak bi se umaknil. Če bi to bilo na začetku delovnega dne bi še razumel, a ne vmes. Žena in celotna družina so bili izjemno prizadeti zaradi teh navedb v poročilu."
"Mi bomo počakali na zaključek policijske preiskave," potem pa sprožili odškodninske tožbe, nam je zaupal odvetnik Cek (na fotografiji).
"Predvsem nas zanima, ali je bil Jovičiću odrejen strokovni odvzem krvi in kaj bodo pokazali rezultati preiskav glede morebitne prisotnosti alkohola in nedovoljenih drog," je še dodal.

Odvetnik družine preminulega Igor Cek  Matičeva uprava Luke Koper


Iz Matićeve uprave družine preminulega delavca ni nihče kontaktiral, nudena jim ni bila nikakršna pomoč


Na pogrebu pokojnega delavca v Makedoniji po naših informacijah ni bil prisoten nihče iz tedanje uprave Luke Koper, nihče iz sindikatov, ravno tako Jovičić ne. Ženo pokojnega ni nihče od omenjenih kontaktiral ali ji ponudil kakršno koli pomoč.
Prišla sta predstavnika IPS podjetja Konteso d.o.o., kjer je bil nesrečni delavec zaposlen in naj bi po navedbah odvetnika takrat ženi in družini pokojnega ponujala denar oziroma zaposlitev za sina. Ženini sorodniki naj bi takšne pogovore prekinili.
Odvetnik je poudaril, da ne iščejo žrtveno jagnje, ampak le pravico. Predvsem si želijo, da se resnici tistega usodnega dne pride do dna.


Vir: Regional obala