Za delavca usoden preplet različnih pomanjkljivosti?

Nesreča se je zgodila med pretovarjanjem soje (fotografija je simbolična). Foto: Dokumentacija Luke Koper

Kriminalistična preiskava tragične delovne nesreče, ki se je julija zgodila na ladji v koprskem pristanišču med pretovarjanjem soje in v kateri je umrl 49-letni delavec, doma iz Makedonije, še ni končana. So pa neuradno že znane ugotovitve preiskovalca pomorskih nesreč, po katerih je šlo v delovni nesreči za usoden preplet različnih dejavnikov. Za osnutek poročila so v Luki Koper izvedeli iz medijev in ga zato ne morejo komentirati.

KOPER > Janez Požar, preiskovalec pomorskih nesreč (ta deluje v okviru ministrstva za infrastrukturo), je sredi tedna povedal, da končnega poročila še ni oziroma da ga še usklajuje. Namen njegovega preiskovanja sicer ni ugotavljanje odgovornosti ali krivde, temveč ugotavljanje vzrokov nesreče in preprečevanje podobnih nesreč.


Kriminalisti še niso končali z delom


Nesreča se je zgodila, ko je bil 49-letni delavec v ladijskem skladišču in ga je zadel grabilec luškega dvigala. Po poročanju TV Slovenija naj bi signalist, ki je sodeloval pri pretovoru soje, delavcu rekel, da ga ne potrebujejo in da lahko počiva. A delavec naj bi se vrnil v tisti del ladje, kjer sta delala žerjavist in upravljalec nakladača. Podobno kot delovni inšpektor je tudi preiskovalec pomorskih nesreč ugotovil, da je delo potekalo brez signalista, ki bi dajal žerjavistu vidne znake. Delavec se je znašel v mrtvem kotu in ga žerjavist ni videl.


Poročilo pričakuje tudi odvetnik svojcev pokojnega delavca

Poročilo preiskovalca pomorskih nesreč zanima tudi odvetnika Igorja Ceka, ki zastopa svojce pokojnega delavca. Povedal je, da je preiskovalca že pozval, naj mu posreduje svoje ugotovitve. So pa odvetnika zelo presenetile v medijih objavljene ugotovitve preiskovalca o domnevnem ravnanju 49-letnega delavca, ki naj bi se samovoljno gibal po ladji. “Takšne ugotovitve so - poznavajoč potek dela - neverjetne,” je dejal odvetnik Cek, ki je že pred časom napovedal, da bodo zahtevali odškodnino. Počakali bodo na konec kriminalistične preiskave in se odločili, proti komu bodo vložili tožbe. Že zdaj je jasno, da tožbe ne bodo vložili proti delodajalcu, ki ne deluje več, bodo pa zato pridobili njihovo zavarovalno polico. Morda bodo odškodnino zahtevali tudi od Luke, od ljudi, ki so sodelovali pri pretovoru ali pa od odgovornih oseb terminala.

Med vzroki nesreče naj bi preiskovalec pomorskih nesreč naštel samovoljnost delavca, ki ni upošteval navodil, raztovarjanje brez pomoči signalista, neprimerno varnostno usposabljanje delavca za delo na terminalu sipkih tovorov. Pokojni delavec je delal za družbo Konteso, izvajalca pristaniških storitev (IPS), s katero je Luka Koper po nesreči prekinila sodelovanje. Preiskovalec pomorskih nesreč je med drugim ugotovil še pomanjkljivo medsebojno obveščanje in preslab nadzor Luke nad strokovno ustreznostjo IPS. Prav tako je opozoril na to, da delavci IPS niso opremljeni s komunikacijskimi napravami, da isti delavci delajo na različnih terminalih, ne da bi opravili specifične tečaje glede varnosti ...

“Osnutka poročila nismo dobili in ga ne moremo komentirati, smo pa bili presenečeni, ko smo o osnutku slišali v medijih,” je včeraj povedal predsednik uprave Luke Koper Drago Matić.

Poročila preiskovalca pomorskih nesreč nimajo niti na koprski policijski upravi, vendar ga pričakujejo v naslednjih dneh, je povedala tiskovna predstavnica koprske policijske uprave Anita Leskovec. Koprski kriminalisti zbirajo in pridobivajo še zadnja obvestila, je dodala. Pri preiskavi sodelujejo z inšpektoratom za delo, s pomorsko inšpekcijo in z ostalimi pristojnimi službami.

Kontesu in Luki naložili kazen


 Inšpektorat za delo je zaradi ugotovljenih nepravilnosti pred približno dvema mesecema izdal odločbe obema delodajalcema, tako Luki Koper kot podjetju Konteso. Vendar so že takrat opozorili, da ugotovljenih kršitev predpisov s področja varnosti in zdravja pri delu ni mogoče neposredno povezovati z nezgodo pri delu.

Odločba o prekršku, ki jo je inšpektorat za delo izdal delodajalcu Konteso, je medtem postala pravnomočna. Inšpektorat je Kontesu naložil plačilo 4000 evrov globe, odgovorni osebi družbe pa 1000 evrov, in sicer zaradi kršitev glede usposabljanja delavcev za varno delo in glede zdravstvenih pregledov delavcev.

Pri nadzoru je inšpektor ugotovil, da tudi signalist (ki je delal pri tem IPS) ni bil ustrezno usposobljen. Ugotovil je še, da v Luki dela pri pretovoru soje opravljajo brez delovodje. Upravna odločba, ki jo je inšpektorat izdal Luki Koper, pa še ni pravnomočna, saj se je delodajalec pritožil, je v imenu inšpektorata za delo odgovorila Branka Knafelc. Pritožbeni organ o pritožbi še ni odločil. “Na odločbo inšpektorata za delo smo odgovorili, vendar zaradi občutljivosti tematike in varovanja osebnih podatkov vpletenih podrobnosti ne moremo razkrivati,” pa je odgovoril Sebastjan Šik, vodja službe za odnose z javnostmi v Luki Koper.


Vir: Primorske novice